Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema, zeker in de autobranche. Auto’s worden immers gezien als grote vervuiler, dus hoe duurzamer daarmee wordt omgegaan, hoe beter. Govers Automaterialen streeft naar duurzaamheid. Wat Chris Govers betreft was de eerste stap naar een duurzaam bedrijf gewoon een kwestie van logica. Als beginnend ondernemer keek hij met verbazing naar de halflege dozen, volgestopt met vulmateriaal die leveranciers hem toestuurden. Govers moest een vuilcontainer huren om al dat overbodige vulmateriaal af te voeren en bleef achter met het gevoel te betalen voor iets wat eigenlijk niet nodig was. Enkele telefoontjes later stuurden de leveranciers zijn bestellingen voortaan efficiënt en compact verpakt. Logisch.

Anno 2016 maakt Govers Automaterialen zoveel mogelijk gebruik van LED-verlichting in haar bedrijfspand, en voldoen de vier bedrijfswagens – die per stuk zo’n 300 kilometer per dag afleggen – aan de Euro6-norm. Zou er minder afstand moeten worden afgelegd, dan zou Govers Automaterialen zelfs elektrisch rijden. Dat de onderdelen in het assortiment zo veel mogelijk duurzaam geproduceerd en te gebruiken spreekt voor zich.

Kurt Kessel, werkzaam als handhaver milieu bij de gemeente Tholen, zegt het volgende over Govers Automaterialen en duurzaamheid: “Het scheiden en voorkomen van afval is bij Govers Automaterialen al jaren onderdeel van de bedrijfsvoering. Door afspraken met toeleveranciers en hergebruik binnen het bedrijf, wordt het bedrijfsafval beperkt tot de vuilniszak uit de kantine! Bovendien was Govers Automaterialen het eerste mij bekende bedrijf dat aan de slag ging met olieproducten met een langere gebruikstijd, energiezuinige autoverlichting en andere duurzame accessoires. Chris kiest vaak voor de duurzame variant van een onderdeel en bevordert het hergebruik van onderdelen. Op de Ladder van Lansink, een bekende standaard op het gebied van afvalbeheer zijn preventie en hergebruik de hoogst haalbare doelen, en Govers Automaterialen haalt ze waar mogelijk. Govers Automaterialen ken ik als een bedrijf dat voorop loopt als het gaat om investeringen in milieu en duurzaamheid.”

Chris Govers herinnert zich nog dat zijn leveranciers hem aanvankelijk vreemd aankeken toen hij vroeg om compactere verpakkingen en minder vulmateriaal. Het belang van “vooruitkijken” heeft zich inmiddels wel bewezen.